Индекс чланака

Екскурзија V и VI разред

12. мај 2017.

 


 

Екскурзија I, II, III и IV разред

27. април 2017.

 


 

Екскурзија VII и VIII разред

11. и 12. април 2017.

 


 


 

ЕКСКУРЗИЈЕ И НАСТАВА У ПРИРОДИ

 

ПЛАН ЕКСКУРЗИЈЕ ШКОЛСКЕ 2016-2017 ГОДИНЕ ЗА УЧЕНИКЕ I-IV, V-VI И VII-VIII РАЗРЕДА

I-IV разред:
За ученике од I - IV разреда екскурзија - jeднодневни излет организоваће се у периоду мај-јун 2017.године на релацији Велика Моштаница - Ваљево - Бранковина - Дивчибаре - В.Моштаница.

V и VI разред:
- Април 2017.
Велика Моштаница- Манасија – Ресавска пећина – Раваница – Покајница – Велика Моштаница.
- Обилазак Горње Ресаве где се налази средњевековни манастир Манасија, задужбина Деспота Стефана Лазаревића (1407 - 1418) године.
- Манастир Манасија припада моравској школи а у њему је основана чувена ресавска иконописачка школа.
- Ресавска пећина је прва отворена и најпосећенија пећина Србије. Има веома богат пећински накит у црвеној, жутој и белој боји. Испитани су каналски системи у дужини од око 3 km а за туристе је доступно око 1 km канала. Канали су развијени у три спрата - Горња и Доња галерија које се туристички обилазе и Трећа галерија којом протиче понорница Ресавица. Пећина обилује калцитним и коралним накитом смештеним у дворане - Кристална, Централна, Бобанова, и Дворана Кошница. У Централној дворани су стубови високи преко 20 метара.
- Обилазак манастира Раваница, задужбине кнеза Лазара Хребељановића у коме се налазе његове мошти. Манастир је подигнут у XIV веку.
- Обилазак Покајнице, цркве брвнаре, подигнуте на месту где је настрадао Карађорђе, вођа Првог српског устанка.

VII и VIII разред:
- Април 2017.
Велика Моштаница - Жича - Студеница - Сопоћани - Копаоник – Јошаничка бања - Крушевац - Љубостиња.
- Путовање ка Краљеву и обилазак манастира Жиче, тј. крунидбене цркве из доба Немањића.
- У Рашкој области ученици би посетили манастире Сопоћани и Студеница који сузбог својих вредности и лепоте под заштитом УНЕСКА. У манастиру Сопоћани налази се најлепша фреска средњевековног сликарства.
- Другог дана обилазак Панчићевог врха, шетња по Копаонику, нашој највишој планини . Копаоник са бројним бањама које га окружују, јединственом флором и фауном проглашен је националним парком. Како се по лепом времену са Панчићевог врха шири диван поглед Старом Влаху и Рашкој, Копаоник сликовито на зивају „ Небеске столице Србије „ а због великог рудног богатства и „Српски Урал".
-Обилазак цркве Лазарице, историјског музеја, Лазареве куле и споменика Косовским јунацима. Посета манастира Љубостиња

ПЛАН ЗА НАСТАВУ У ПРИРОДИ ШКОЛСКЕ 2016-2017 ГОДИНЕ

Настава у природи:
- За ученике од I - IV разреда настава у природи ће се одвијати у периоду мај - јун на релацији Велика Моштаница – Букуља -Аранђеловац – Велика Моштаница. - Храна: на бази пуног пансиона, класично послуживање.